Slagwerkgroep

In 1975 werd door Amicitia een drumband opgericht. O.l.v. Jan Teunissen gingen 20 jeugdige leden van start. Voor de instructeur een hele klus om 20 jongelui tegelijk trommelen te leren. Na het oefenen op plankjes kwamen de echte trommels en vlak voor koninginnedag 1976 ging uiteindelijk de drumband voor het eerst de straat op.

Inmiddels is dit al ruim 30 jaar geleden en de ontwikkelingen binnen de drumband hebben zeker niet stilgestaan. Tegenwoordig kan men ook beter van een slagwerkgroep spreken dan van een drumband. Want naast het spelen van traditionele drumbandmarsen richt de slagwerkgroep zich vooral op concertwerken. En dat is meer dan alleen het slaan op een trom. Melodische slagwerkinstrumenten en allerlei percussie-instumenten worden in vrijwel alle concertwerken gebruikt. Daarnaast wordt ook regelmatig een beroep gedaan op niet-standaard instrumenten, zoals olievaten, potten, pannen, bezems of alleen handen en voeten.

Ook de hedendaagse muziek staat bij de slagwerkgroep op het programma. Werken van slagwerkgroepen Safriduo en Slagerij van Kampen, maar ook van Anouk en Marco Borsato staan regelmatig op de lessenaar. Op deze wijze wordt aan de optredens van Amicitia door de slagwerkgroep altijd een verrassende en belangrijke bijdrage geleverd.