Fanfareorkest

Het fanfareorkest van Amicitia bestaat al meer dan honderd jaar. Ondanks deze hoge leeftijd is het orkest gelukkig nog altijd bijzonder vitaal. Stilstand is echter achteruitgang. Vandaar dat wij veel energie steken in opleidingen en het samenstellen van een boeiend muziekprogramma dat voor alle leeftijden aantrekkelijk is. Binnen het orkest is het mogelijk om zowel zuiver ter ontspanning muziek te maken als wat meer met prestige. Immers het fanfareorkest prijst zich gelukkig met de indeling in de afdeling Uitmuntendheid van de KNFM.

Amicitia is een hele hechte vereniging, waarbij iedereen zeer betrokken is bij zowel plezierige als treurige dingen in het persoonlijk leven van de leden. Het lijkt een grote familie. Daarbij zijn zij erg serieus in het muziek maken. Niet zozeer om hoge punten te scoren maar om gezamenlijk een prestatie neer te zetten waar iedereen plezier aan beleeft en tevreden over is. Ze zoeken steeds nieuwe uitdagingen. Zeker voor het behouden van jeugd is dat belangrijk.

De vereniging is met recht voor jong en oud. De leden variëren in leeftijd van zeven tot zeventig jaar. Met goede lessen, eigentijdse muziek, bijzondere (buiten) concerten en extra activiteiten zoals een zeskamp in de uiterwaarden, weet de club de jeugd te interesseren en aan zich te binden. In de kerstnacht wordt er traditioneel op straat gespeeld. In verschillende buurten worden de muzikanten dan onthaald met een kampvuur en glühwein.

Concoursdeelname is een muzikale activiteit die met enige regelmaat terugkeert. Vermeldenswaardig is de deelname in 1995 aan het KNFM-concours in Hellevoetsluis. Uitkomend in de eerste afdeling werd een eerste prijs met promotie naar de afdeling Uitmuntendheid behaald. Op die dag wist Amicitia het hoogst aantal punten te behalen. Dit gaf het recht op deelname aan het topconcours. Op 27 april 1996 ging het fanfareorkest naar Arnhem waar in Musis Sacrum het topconcours plaatsvond. In een prachtige concertzaal waar elke noot goed te horen is, werd veel van Amicitia verwacht. Het orkest werd niet de dagwinnaar, maar behaalde wel een eerste prijs.

De laatste tien jaar houdt de vereniging regelmatig een groot themaconcert. Dit om het imago van hoempapaorkest definitief van zich af te schudden. Met het verhuizen van de concerten van dorpshuis de Vicary naar de nieuwe verenigingshal werd er veel meer mogelijk. De concerten worden dan ook ondersteund met spectaculaire geluids-, licht- en filmeffecten.